Semne și simptome

  Semnele și simptomele mielomului multiplu pot varia de la persoană la persoană și pot fi inițial vagi și nespecifice. Uneori, mielomul multiplu poate fi descoperit în urma unor analize de sânge sau imagistică medicală efectuate pentru alte motive. În general, simptomele mielomului multiplu se dezvoltă treptat, pe parcursul mai multor luni sau chiar ani.

  Care sunt simptomele mielomului multiplu?

  Mielomul, ca orice tip de cancer, determină atât suferințe fizice, cât și profunde afectări emoționale. Cele mai frecvente simptome sunt cele enumerate mai jos, un pacient putând prezenta unul sau mai multe simptome.

  • Durerea: Durerile din cadrul bolii apar frecvent la nivelul coloanei vertebrale toracale și lombare, bazinului, coastelor, sternului. Spre deosebire de durerile osoase din alte tipuri de cancer, care sunt mai accentuate nocturn, durerile din mielom se intensifică la mișcare.
  • Fracturile: Prin afectarea structurii osului pot să apară fracturi și deformări osoase la traumatisme de intensitate mică. Majoritatea fracturilor apar la nivelul coloanei vertebrale și coastelor.
  • Anemie: Anemia apare prin scăderea numărului de globule roșii, celulele responsabile de transportul oxigenului. Aceasta poate provoca oboseală, stare de slăbiciune sau respirație îngreunată și poate fi cauzată de mielom sau poate apărea ca efect secundar al tratamentului.
  • Oboseala: Starea de epuizare este foarte frecventă. Ea este adeseori legată de anemie mai degrabă decât de mielom în sine sau poate fi un efect secundar al tratamentului. Oboseala poate să-ți afecteze puterea de muncă sau să-ți limiteze independența.
  • Infecții recurente (repetate): Pacienții cu mielom prezintă un mare risc de infecție pentru că sistemul lor imunitar nu funcționează corect și pentru că nivelul globulelor albe în sânge este mai scăzut decât în mod normal.
  • Vânătăi nejustificate: Din cauza nivelului scăzut de trombocite.
  • Nivel crescut al calciului în sânge (hipercalcemie): Calciul este eliberat în sânge din cauza procesului de distrucție osoasă. Acest fenomen poate provoca sete, greață, vomă, confuzie sau constipație.

  Ai nevoie de ajutor?

  Știm cât de greu este să găsești sprijin și informații despre mielomul multiplu.

  Află mai multe