Probleme cutanate
Talidomida și bortezomibul (Velcade) pot avea ca efect iritații, uscare și mâncărime la nivelul pielii sau, mai rar, talidomida poate cauza o iritație mai serioasă, cu pustule. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul trebuie redus sau stopat. De asemenea, este important să fii atent la Herpes Zoster, o infecție virală la care pacienții cu mielom multiplu sunt expuși într-o măsură mai mare decât alți oameni. Herpes Zoster este o infecție a unui nerv și a pielii din jurul său și provoacă o iritație dureroasă și cu mâncărime; se manifestă de regulă pe o singură parte a corpului (piept, abdomen sau față). Iritația formează pustule care, în cele din urmă, se sparg și formează o crustă.
Zona Zoster poate fi tratată cu tablete antivirale (cum ar fi aciclovir, valacilovir sau fanciclovir), care sunt mai eficiente dacă sunt administrate într-un stadiu incipient al infecției. Loțiunea Calamine va ușura mâncărimea și are un efect răcoritor. Un prosop înmuiat în apă rece va calma iritația pielii cu pustule, dar nu trebuie să mai fie folosit în momentul în care pustulele se sparg. Este obligatoriu ca pacienţii care primesc tratament cu Bortezomib sau Carfilzomib să primească profilaxie cu Aciclovir pe toată durata tratamentului.
Compresia măduvei spinării
Afectarea oaselor în mielom implică fractura osului mult mai repede decât poate fi reparat. Dacă acest lucru se întâmplă la nivelul coloanei vertebrale sau al coastelor, cea mai mică presiune poate provoca fractura osului. Fractura la una sau mai multe vertebre poate provoca tasarea vertebrei și este uneori cauza compresiei asupra măduvei spinării și a scăderii în înălțime. Simptomele presiunii asupra măduvei sunt reprezentate de: dureri bruște de spate și pierderea sensibilității în picioare. De asemenea, poate provoca incontinență, incapacitatea de a urina sau constipație. Este nevoie de tratament urgent și e posibil să fie necesare una sau două proceduri chirurgicale. În vertebroplastia percutanată, un tip de ciment cu structură apropiată de aceea a osului este injectat în vertebră, stabilizând articulația și reducând durerea. Celălalt tratament, cunoscut drept chifoplastie cu balon, implică inserarea unui minibalon în vertebră, umflat înainte de injectarea cimentului. În anumite cazuri, o astfel de intervenție poate să refacă înălțimea și chiar curbura coloanei și, de asemenea, poate să reducă durerea.
Trombocitopenia
Producerea de celule plasmatice anormale în măduva osoasă duce la o producție scăzută de alte celule ale sângelui, inclusiv trombocite. Acestea au rol de coagulare a sângelui. Așadar, dacă ai un nivel scăzut de trombocite în sânge, ești expus mai mult la sângerări sau vânătăi. De asemenea, această scădere a numărului de trombocite poate apărea ca efect secundar al tratării mielomului cu talidomidă, bortezomib (Velcade), lenalidomidă (Revlimid), ciclofosfamidă și melphalan, printre altele. Această afecțiune este cunoscută ca trombocitopenie și poate să nu se manifeste prin niciun simptom sau poate să se manifeste prin sângerare spontană a gingiilor sau nasului, sângerare prelungită la tăieturi, învinețire excesivă sau mici puncte roșii în special în zona inferioară a picioarelor.
Monitorizarea analizelor de sânge în mod regulat te ajută să observi orice schimbare a nivelului trombocitelor. Afecțiunea se va atenua gradual ca rezultat al tratamentului pentru mielom, iar măduva osoasă îşi va îmbunătăți capacitatea de a produce trombocite. Dacă trobocitopenia este un efect secundar al tratamentului, poate fi necesar să reduci doza sau să amâni tratamentul până ce nivelul trombocitelor revine la normal. Trebuie să fii atent la orice sângerare neobișnuită și să-i vorbești medicului despre acest lucru. De asemenea, este bine să eviți orice ar putea să crească riscul de sângerare sau învinețire și să folosești o periuță de dinți moale pentru a evita afectarea gingiilor. Limitarea consumului de alcool este de mare ajutor, căci alcoolul tinde să reducă numărul trombocitelor și să subțieze sângele. Dacă observi sânge în urină, scaun sau vomă, trebuie să-ţi informezi imediat medicul.