Despre stilul de viață

  Stilul de viață al pacienților cu mielom multiplu poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a evoluției bolii. Activitatea fizică regulată, o alimentație sănătoasă, controlul stresului, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, îngrijirea adecvată a pielii sunt doar câteva aspecte ale stilului de viață care pot fi benefice pentru pacienții cu mielom multiplu.

  Sexualitatea

  Multe boli afectează modul în care pacienții se simt cu ei înșiși și influențează și pierderea interesului față de sex. Uneori, acest lucru poate fi cauzat de starea de oboseală ori de starea crescută de disconfort sau anxietate, motiv pentru care te poți gândi că nu vrei să faci sex, cel puțin pentru moment. O altă cauză poate fi reacția fizică la unul sau mai multe medicamente pe care le iei. Faptul de a nu avea chef să faci sex poate crea mult stres între parteneri în cazul în care te simți deprimat sau neatrăgător ori dacă tu sau partenerul tău vă simțiți nedoriți sau respinși. Este important să vorbești cu partenerul tău, astfel încât să înțelegeți amândoi sentimentele fiecăruia dintre voi și să vă asigurați că nu interpretați greșit situația. Odată ce începeți să stați de vorbă despre asta, ar trebui să stabiliți ce tip de contact fizic vi se pare potrivit pentru momentul respectiv și apoi să dezvoltați acest nivel gradual, într-o intimitate deplină, când sunteți gata. Medicii tăi și asistentele medicale îți pot oferi consiliere și sprijin și nu se vor simți jenați dacă le ceri ajutorul.

  Îngrijirea cavității bucale

  Întrucât sistemul tău imunitar este slăbit în cazul în care ai mielom, poți fi mai susceptibil de diferite probleme ale cavității bucale, cum ar fi afte sau candidoză. O bună igienă dentală prin utilizarea unei periuțe de dinți moi și faptul de a te menține foarte bine hidratat, bând multă apă, constituie cele mai bune căi de a preveni infecțiile cavității bucale. Orice durere sau disconfort la nivelul cavității bucale trebuie raportate medicului sau asistentei medicale şi pot fi atenuate cu antibiotic, cu apă de gură cu analgezic sau prin antifungice specifice ori tratamente antivirale. Ar trebui să eviți mâncărurile sărate, condimentate sau acide întrucât sporesc durerea și iritația la nivelul gurii.

  Tratamentele mielomului, în special acelea cu doze ridicate, îți pot provoca ulcerații la nivelul cavității bucale sau inflamarea mucoasei bucale. Alte tratamente pot scădea temporar numărul trombocitelor, ceea ce crește riscul de sângerare a gingiilor. Poți descoperi că gura îți rămâne mai mult uscată – deoarece multe dintre tratamentele mielomului interferează cu producerea de salivă; acest lucru poate fi atenuat cu un spray cu salivă artificială.

  Durerea sau afectarea maxilarului (osteonecroza maxilarului) este o complicație rară ce poate fi legată de tratamentul cu bifosfanați și determinată de extracția dentară. Dacă ești pe cale să începi un tratament cu bifosfanați, ar fi bine să faci un control dentar și să treci prin orice intervenție dentară invazivă înainte de începerea terapiei pentru mielom. În ciuda acestui risc scăzut, este important pentru orice pacient cu mielom să fie tratat cu bifosfanați ca o rutină pentru protecția împotriva bolilor osoase specifice mielomului.

  Îmbătrânirea activă

  Persoanele cu mielom sunt de obicei în vârstă de 65 de ani sau mai mult. Îmbătrânirea activă este un concept recunoscut de cele mai influente organizații mondiale, incluzând Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa și Comisia Europeană, care au creat toate ghiduri și recomandări. Baza inițiativelor de a sprijini îmbătrânirea activă îi ajută pe oameni să rămână activi și independenți din punct de vedere fizic și mental, cu o bună calitate a vieții, pentru cât mai mult timp posibil și, atât cât le stă în putere, să contribuie la economie și la societate. Este mai mult decât o chestiune de a avea o dietă sănătoasă și de a-și păstra tonusul printr-o formă de activitate fizică.

  Vor exista momente în timpul tratamentului tău pentru mielom când nu te vei simți în stare să fii foarte activ, caz în care trebuie, desigur, să ții cont atât de sfaturile medicilor tăi și ale asistentelor medicale, cât și de propriul tău corp. Dar mielomul este o boală care vine, pleacă și revine, ceea ce înseamnă că te poți aștepta să ai momente prelungite când mielomul este stabil și îți poți continua în principiu toate activitățile tale normale sau chiar să descoperi unele noi. Nu există dovezi consemnate că oamenii care încearcă să mențină activitățile sociale beneficiază de o stare de sănătate mai bună, de un sentiment mai puternic de a fi sprijiniți de alții sau de un sentiment crescut al stării de bine și al stimei de sine. În afară de muncă, care este luată în considerare în capitolul următor, poți găsi noi satisfacții în multe activități specifice pensionarilor: muncă voluntară, a învăța ceva nou sau a dezvolta un interes deja existent pentru care nu ai avut suficient timp înainte. În prezent, există un număr enorm de programe de învățare continuă disponibile on-line pentru persoanele în vârstă, multe dintre ele incluzând organizarea în clase ori vizite. Toate acestea te vor menține activ, implicat și în interacțiune cu persoane care gândesc la fel și care îți vor pune la lucru cunoștințele și experiența.

  Ai nevoie de ajutor?

  Știm cât de greu este să găsești sprijin și informații despre mielomul multiplu.

  Află mai multe