Clasificări

  Există mai multe clasificări ale mielomului multiplu, care pot ajuta la determinarea stadiului bolii și a tratamentului adecvat. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre clasificarea specifică a mielomului multiplu și despre ce înseamnă pentru evoluția bolii și tratamentul dumneavoastră.

  Stadiile și tipurile mielomului

  Este cunoscut faptul că persoanele care dezvoltă mielom au avut anterior (deși nu au fost neapărat diagnosticate în acest sens) o boală numită gamapatie monoclonală cu semnificație neprecizată (GMSN). Ea apare de obicei la persoanele cu nivel crescut al paraproteinei, dar care nu manifestă alte simptome, cum ar fi boala osoasă sau un nivel mai mare de 10% al plasmocitelor anormale în măduva osoasă.

  Chiar dacă există până la 30% plasmocite anormale în măduva osoasă (un nivel mai crescut decât în GMSN), acest procent poate să crească foarte lent și să nu determine simptome – boală cunoscută ca mielom asimptomatic (smoldering). Nici GMSN, nici mielomul asimptomatic nu necesită tratament, însă pacienții trebuie să fie monitorizați cel puțin o dată pe an. Nu toți pacienții care au GMSN vor dezvolta mielom; cauza transformării GMSN în mielom nu este cunoscută deocamdată, dar este probabil genetică.

  Ai nevoie de ajutor?

  Știm cât de greu este să găsești sprijin și informații despre mielomul multiplu.

  Află mai multe