Diagnostic

  Aflarea diagnosticului de mielom multiplu poate fi un moment copleșitor pentru orice persoană, însă există câteva lucruri pe care le poți face pentru a face față situației. Este foarte important să înveți cât mai multe despre mielomul multiplu, este important să înțelegi boala, simptomele sale, opțiunile de tratament și prognosticul, astfel încât să poți lua decizii informate și să fii pregătit pentru ceea ce urmează.

  Cum să faci față la aflarea diagnosticului de mielom multiplu

  La aflarea diagnosticului de mielom, pacienții pot trăi o largă gamă de sentimente, de la șoc și neputință până la negare, fiecare dintre acestea fiind o reacție normală. Unii simt o oarecare ușurare pentru că au găsit explicația pentru felul în care s-au simțit până în momentul diagnosticului și pentru că este mai bine să cunoști cauza decât să fii doar îngrijorat. Și aceasta este o reacție cât se poate de normală. Diagnosticul poate să te înfurie – „De ce mi se întâmplă asta mie?“ – sau să-ți genereze frustrare, simțind că îți scapă lucrurile de sub control. Totuși, pe măsură ce timpul trece, vei descoperi că majoritatea aspectelor și activităților din viața ta rămân neschimbate.

  Mulți pacienți cu mielom multiplu afirmă că aflarea diagnosticului i-a determinat să reevalueze ce este mai important pentru ei și să devină mai apropiați de partenerii de viață, familie și prieteni. Diagnosticul de mielom, ca în toate cazurile de cancer, generează deseori întrebări referitoare la cât de mult te poți aștepta să mai trăiești. Este foarte greu de răspuns la această întrebare și este la fel de dificil să estimezi cât de bine vei reacționa la tratament. În ultimii 10 ani, au devenit disponibile multe medicamente și formule de tratament noi, iar unii oameni au remarcat că un anumit tratament funcționează mai bine decât altele. În ziua de azi, pacienții cu mielom se pot aștepta să se bucure de o bună calitate a vieții timp de mai mulți ani; până în prezent nu s-a descoperit un tratament care să ducă la vindecarea bolii.

  Este de ajutor să afli mai multe informații despre mielom ca să înțelegi mai clar ce înseamnă acest diagnostic, astfel încât să-ți formulezi mai bine întrebările pe care vrei să le adresezi medicilor. De asemenea, îți este de ajutor să vorbești cu membrii familiei tale întrucât ei vor încerca să înțeleagă mai multe despre această boală. Ia-o încet atunci când începi să te informezi despre mielom pentru că ceea ce vei afla ți se poate părea copleșitor. Dacă dorești să cauți informații pe internet, este important să apelezi la surse de încredere, organizații medicale, mai degrabă decât la surse neautorizate. Nu uita că informația pe care o găsești pe internet nu trebuie să înlocuiască sfatul și indicațiile adaptate cazului tău de către echipa medicală care îți urmărește evoluția și tratamentul bolii.

  Sfat: Poate fi foarte dificil să le explici apropiaților tăi că ai mielom multiplu. Îți poate fi de ajutor să vorbești cu una sau două persoane și să le rogi să le explice acest lucru și altor persoane despre care consideri că trebuie să știe. Există oameni care cred că este mai ușor să comunice acest lucru la telefon decât față în față. Faptul de a vorbi despre boala ta cu aceia care îți sunt apropiați este de mare ajutor și te împiedică să te simți singur. Partenerul tău de viață, familia și prietenii își pot face griji pentru tine sau se pot gândi că te vei supăra dacă te întreabă prea multe. Este de mare ajutor să vorbești nu doar despre mielom, ci și despre lucrurile de zi cu zi. De asemenea, îți este de folos să cauți grupuri de sprijin ale pacienților și să participi ori de câte ori poți la întâlnirile lor. Membrii acestor grupuri înțeleg bine stările prin care treci și te pot ajuta să faci față sentimentelor pe care le încerci.

  Ai nevoie de ajutor?

  Știm cât de greu este să găsești sprijin și informații despre mielomul multiplu.

  Află mai multe