Ghid de nutriţie şi activităţi fizice

  Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice schimbare în dietă sau exerciții fizice și să urmați sfaturile acestuia. Un stil de viață sănătos poate ajuta la menținerea unei stări bune de sănătate și poate reduce riscul de complicații asociate cu mielomul multiplu.

  Dieta și nutriția

  O dietă sănătoasă cu nivel crescut de calorii și o cantitate echilibrată de proteine te va ajuta să rămâi activ, va preveni oboseala și te va ajuta să lupți cu infecțiile. Mănâncă o varietate mare de alimente, dar include multe fructe și legume, alături de carne de pui, pește și pâine integrală. Asigură-te că bei suficientă apă și alte lichide ca să menții buna funcționare a rinichilor (până la 3 litri pe zi). Este o idee bună să reduci consumul de alcool.

  Activitățile fizice și exercițiile fizice

  Este bine să faci exerciții fizice ușoare, pe care te simți în stare să le faci, deoarece acestea vor reduce pierderea calciului din oase și îți vor diminua senzația de oboseală. Exercițiile fizice te vor ajuta să te păstrezi în formă bună, îți vor întări mușchii și te vor face să te simți bine că ai grijă de tine. Mersul pe jos, înotul sau gimnastica în apă sunt toate folositoare, la fel și exercițiile de tip yoga sau Tai Chi. Este de ajutor și gimnastica, cu condiția să ai aprobare de la un fizioterapeut sau de la un antrenor de sport înainte să te apuci. Trebuie să te încălzești și să-ți revii după efort cu atenție, înainte și după exerciții, pentru a evita contracțiile musculare.

  Cel mai mare obstacol în efectuarea exercițiilor în cazul în care ești diagnosticat cu mielom este acela că oasele tale sunt slăbite. Întărirea mușchilor te va ajuta să elimini presiunea de pe oase, dar exercițiile trebuie să fie începute ușor și crescute gradual. Dacă ai vreo durere, încetează să faci mișcările ce ți-au determinat-o și efectuează doar exercițiile ce ți se par confortabile. Sporturile de contact, unde poți foarte ușor să te lovești de altă persoană sau de echipamentul sportiv, trebuie evitate. Multă odihnă și evitarea stresului pe cât posibil te vor ajuta, de asemenea, să-ți păstrezi o stare bună de sănătate.

  Ai nevoie de ajutor?

  Știm cât de greu este să găsești sprijin și informații despre mielomul multiplu.

  Află mai multe